Ronspik: Meklaren ima finansijske probleme?

250px-Ron_dennis_2000Monaco

Možda znate onaj blesavi vic kad Vam prijatelj polako ispred očiju pomera šaku skupljajući i šireći prste kao da pokazuje kako se nešto pali i gasi, pa Vas, tobož naivno, pita: „El znaš, ša je ovo? “

Na Vaš odgovor da pojma nemate, prijatelj ponovlja tu radnju, pomerajući šaku ovog puta sa druge strane, uz reči: „Ne znam ni ja šta je, ali evo ga opet!“

E tako ću ja da Vas pitam: „Znate li šta je to Ronspik?“ Ne? Dakle, evo ga opet…

Ron Denis, sa pravim imenom Ronald Denis (dakle nije ni Ronald Regan, ni Mekdonald) je delimični vlasnik Meklarena (ako se ne varam, trenutno ima 25%).

U nekoliko navrata je kupovao i prodavao akcije Meklarenovog tima, a od početka osamdesetih vedri i oblači u pomenutom timu, sa malom pauzom prethodnih nekoliko godina, kada se donekle povukao sa direktne upravljačke pozicije, sve do povratka prethodne sezone.

Pomenuti gospodin započeo je karijeru 1966. godine kao automehaničar u timu Kuper, da bi 1981. sa Meklarenom ušao u svoj tzv. Malboro projekat četiri (Marlboro Project Four). Otuda ono MP4 na početku imena Meklarenovih bolida.

Pod Denisovim vođstvom (Denis napast!), Meklaren je osvojio 7 od ukupno 8 Šampionata konstruktora i time postavio svoj tim na treće mesto tabele Šampionata konstruktora.

Prvi je, naravno, Ferari sa 16, a drugi Viljams sa 9 konstruktorskih titula.

Međutim, pomenuti gospodin je u krugovima Formule 1 poznat još po nečemu. Kad god se obraća novinarima, koristi poseban, izmišljeni jezik, nešto kao specifičan dijalekat engleskog jezika „filovan“ poslovnim, birokratskim i političkim izrazima, prepun eufemizama i rogobatnih fraza – „Ronspik“ (Ronspeak).

Ta njegova navika deluje ili iritirajuće ili zabavno, zavisi od toga ko i zašto sluša. Slično kao i domaći političari, u stanju je da priča i priča i ništa konkretno ne kaže, tako da čovek mora stalno da čita između redova.

Na primer:

„Dok bi se početni rezultat u pogledu naših performansno-procenjujućih aspekata trke u Melburnu mogao smatrati neoptimizovanim od strane nekih, ja radije pravim sinergiju nasledne izuzetnosti našeg osnovnog biznisa sa našom kulturom kvaliteta, kako bismo osigurali zadovoljstvo akcionarima na srednji i duži rok.“

Verovali ili ne!

Ipak, Ron Denis ima i pristalica koji ga zdušno brane. Kažu kako on kaže tačno ono što treba.

Pošto sam pre neki dan pročitao izjavu „Glavni sponzori u Formuli 1 su prošlost“, debelo sam se zamislio. Da li opet „štedi na istini“, ili ima stvarno nešto epohalno da poruči?

Iako je po prestanku saradnje sa Vodafonom na kraju 2013. godine najavio da će predstaviti narednog glavnog sponzora, do kraja te godine, to se nije ostvarilo.

Sada, Ron Denis izjavljuje kako glavno sponzorstvo, kao koncept, više ne postoji.

Kaže da iznos novca koji se dobija za glavno sponzorstvo jedva može da pokrije 50% troškova, što opet znači da bi, oslanjajući se isključivo na taj novac, prodao ekskluzivna prava veoma jeftino.

Kada su ga novinari upitali da li to znači da je odustao od potrage za jakim finansijskim partnerom, odgovorio je da ne želi da na bolid postavlja veliki brend uz malu nadoknadu.

Onda je malo počeo da upoređuje Meklaren sa Mančester Junajtedom, tako da na kraju opet nije dao nikakvu informaciju o potencijalnim sponzorima.

Dakle, da pokušam da protumačim Ronspik:

…Nemam nikoga na vidiku ko hoće da zagrize za velike pare. Možda ću pokušati sa gomilom malih sponzora, a možda i ne. (Zavisi, dal će i navatam.)

Za sada su šanse za to veoma male. Manje sponzore mislim da mogu da nađem, ali na njih računam tek ako mi ovo prvo propadne, iako je već propalo.

Ali, ja se i dalje nadam pobedi u ovoj igri pokera u kojoj imam samo par sedmica…

Dakle, kako kaže bend „No Doubt“:

„Don’t speak (Ne pričaj)
I know just what you’re saying (Znam šta hoćeš da kažeš)
So please stop explaining…“ (Zato, molim te, prestani da objašnjavaš)

A možda i moraš. Ne nama. Akcionarima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *