Velika nagrada Australije 2017. – Danijel Rikardo pred trku

Danijel Rikardo, Sebastijan Fetel, Australija 2017, konferencija

Ponovo radi bioskop. Četvrtak je. Konferencija za štampu, odnosno, kako se to sada popularno kaže, konferencija za novinare u Melburnu.

Očekivano je otvara Luis Hamilton, međutim, ubrzo se fokus pomera na Danijela Rikarda. Malo zato što je na trci u Australiji domaćin, malo više zato što je šeretski raspoložen.

Na pitanje da li bi voleo da bude prvi Australijanac koji je pobedio na Velikoj nagradi Australije, naravno da potvrdno odgovara. Sebastijan Fetel, koji sedi pored njega, čudi se kako je to moguće.

„Zar nije Alan Džons pobedio ovde?“, pita Fetel.

„Ne. Od kada se boduje za svetski šampionat, nije.“

„Gde je onda pobedio 1980?“

„Ne znam. Ovde je, pitaću ga.“, odgovara uz osmeh Rikardo.

Alan Džons je uz Džeka Brabama najuspešniji australijski vozač Formule 1. Svoju prvu i jedinu titulu osvojio je 1980. godine pobedivši u 7 Velikih nagrada. Međutim, trka u Australiji se tada nije bodovala za Šampionat, kao ni trka u Španiji, tako da mu je 1980. zvanično upisano 5 pobeda u Formuli 1.

Tek od 1985. Velika nagrada Australije je i zvanično u kalendaru, prvo na stazi u Adelejdu, a kasnije u Albert Parku u Melburnu, gde će se održati i ove nedelje, dvadeset i drugi put po redu.

Šta misli od tome da se uvede još jedna Velika nagrada u Australiji i gde bi to moglo biti, bilo je još jedno od pitanja za Danijela Rikarda.

„Ispašće da sam pohlepan, ako budem tražio više nego što trenutno imamo. U Adelejdu, pretpostavljam. Bio sam veoma mlad ali sam tamo išao na Veliku nagradu 1993. Ili Filip Ajlend, gde se održavaju MotoGP trke.“

Na neizbežno pitanje: „Da li nova pravila mogu da zaustave dominaciju Mercedesa?“, Rikardo je rekao: „Prepustiću Luisu da odgovori. Mislim da ako u trci pobedi nas četvoricu, imaće daleko veće zadovoljstvo zbog uspeha, nego ako to uradi jedino protiv svog timskog kolege.”

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *